středa 21. srpna 2019

Žádost o starobní důchod

Pokud totiž žádost podáme mezi začátkem čtvrtého a koncem pátého měsíce, ČSSZ přeruší řízení a bude pokračovat až ode dne, kdy mohla být žádost podána. Pokud žádost podáme ještě dříve, úřad řízení zastaví. Později je to možné kdykoliv. U předčasného starobního důchodu však platí, že jej nelze přiznat zpětně, ale nejdříve od data.


Pokud příjemce invalidního důchodu dosáhne důchodového věku a splní podmínku potřebné doby pojištění, má možnost prostřednictvím OSSZ podat žádost o starobní důchod. Jestliže vypočtený starobní důchod bude vyšší než vyplácený invalidní, bude mu starobní důchod přiznán.

V opačném případě náleží. Po letech práce je nárok na důchod samozřejmý a jeho vyřízení nepředstavuje výraznou byrokratickou zátěž. Přesto je vhodné si pročíst krok za krokem, co vše je nutno udělat. V první řadě si zjistěte, kdy přesně máte do důchodu odejít. Především u padesátníků jsou „oblíbené“ tabulky odchodu do penze.


Jejich výpočet závisí na roku narození, pohlaví a. Kdy a kde žádat o důchod. Datum, od kterého vám má být důchod přiznaný, si (pokud splňujete podmínky nároku) můžete určit sami. O důchod můžete žádat nejdřív čtyři měsíce před požadovaným přiznáním penze.

Jestli vám zdraví nedovolí, abyste žádost vyřídili sami, může s vaším souhlasem a na základě potvrzení od lékaře. Koho požádat o starobní důchod , jak a kdy se o něj žádá? Potřebná doba pojištění.


Jakou dobu pro získání důchodu musím odpracovat? Jaká je tedy pojistná doba pro získání důchodu? Přechod z invalidního důchodu do starobního Když máme důchodový věk. Pokud při pobírání invalidního důchodu dosáhneme důchodový věk a zároveň splňujeme podmínku potřebné doby pojištění, můžeme na okresní správě sociálního zabezpečení podle místa trvalého bydliště podat žádost o starobní důchod. Odpověď: Žádost o starobní důchod zpětně.


Podat zpětně žádost o starobní důchod možné je. Bohužel jste neuvedla počet vychovaných dětí – z pouhého data narození důchodový věk nezjistím. Sama si ho můžete spočítat na naší kalkulačce důchodového věku. Zákon o důchodovém pojištění. Neexistuje žádný formulář žádosti o starobní důchod , který by byl pro žadatele k dispozici – žádost vyplňuje přímo pracovník důchodového oddělení.


Starobní důchod není a ani nemůže být přiznáván automaticky, ale výhradně na základě žádosti občana. OSSZ podle místa trvalého bydliště, v Praze na kterémkoliv územním pracovišti PSSZ. Z jejího textu musí být zřejmé, že byla udělena k podání žádosti o důchod. OSSZ (okresní správě sociálního zabezpečení).


Případně můžete pro podání žádosti plnou mocí zmocnit jinou třetí osobu.

Pokud vám zdravotní stav neumožňuje ani jednu z těchto dvou možností, tak žádat o váš starobní důchod můžou rodinní příslušníci na základě potvrzení od lékaře o zdravotním. Jelikož ovšem samotný nárok na invalidní důchod nevzniká pouze tím, že jste dlouhodobě v pracovní neschopnosti, nýbrž až momentem, kdy podáte žádost o důchod ČSSZ, je dobré se o všech pravidlech informovat právě v místě ČSSZ. První fáze řízení o přiznání důchodu probíhá již v období před vznikem nároku na starobní důchod.


Důležité je, aby ještě před podáním žádosti o starobní důchod byl občan přesně informován, které doby pojištění z jeho celoživotního pojištění má evidovány na ČSSZ v Praze.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky