pátek 9. srpna 2019

Odpovědný zástupce povinnosti

Podle živnostenského zákona ustanovený odpovědný zástupce odpovídá za řádný provoz živnosti a za dodržování živnostenskoprávních předpisů. Tuto odpovědnost má odpovědný zástupce vůči podnikateli a nelze ji nijak vyloučit. V případě neplnění podmínek nevzniká sice odpovědnému zástupci možnost přímého. Zákon stanoví nejrůznější povinnosti odpovědného zástupce.


Zrušením své funkce odpovědného zástupce může zabránit podnikateli pokračovat v postupu, se kterým nesouhlasí. Co je funkce odpovědného zástupce ? Odpovědnost za provedenou práci vždy. Proč odpovědný zástupce ? V případě, kdy podnikatel sám nesplňuje všechny zvláštní požadavky pro provozování živnosti, umožňuje mu živnostenský zákon provozovat živnost prostřednictvím odpovědného zástupce.


V případě právnické osoby je povinností odpovědného zástupce ustanovit u živností, kde se vyžaduje splnění zvláštních podmínek provozování živnosti. V některých případech je odpovědný. Nikdo nemůže být ustanoven do funkce odpovědného zástupce pro více než čtyři. Z této povinnosti se však uplatní výjimky, a to pro ty odpovědné zástupce , kteří vedle této funkce vykonávají zároveň funkci statutárního orgánu či člena statutárního orgánu v této agentuře práce. Kdyby odpovědný zástupce přestal svou funkci vykonávat nebo přestal splňovat podmínky pro její výkon, má podnikatel povinnost ustanovit nového zástupce.


Odpovědný zástupce povinnosti

Nezbytným předpokladem pro udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání je úhrada správního poplatku dle položky písm. Aby bylo aspoň trochu zaručeno, že o tom osoba, která bude účtovat něco věděla. Informační server pro podnikání. Dobrý den, mám takový dotaz, pracuji ve wellness jako kosmetička a masérka na ŽL, bude se měnit majitel, ale ten nemá tutu odbornou způsobilost, dohodli jsme se, že bych já zaštítila kosmetické a masérké služby jako odborný zástupce.


Při ohlášení živnosti, případně žádosti o koncesi podepisuje odpovědný zástupce Prohlášení odpovědného zástupce (podpis odpovědného zástupce musí být úředně ověřený nebo učiněný před pracovníkem živnostenského úřadu). Z tohoto stanoviska je jasné, že odpovědný zástupce nemůže být nijak postihován ani úřady ČR, neboť nenese jakoukoliv odpovědnost vůči třetím stranám a zákon mu nestanovuje žádné povinnosti. Celé stanovisko si přečtěte. Pokud podnikatel poruší své povinnosti , nemá to za následek postih odpovědného zástupce.


Pokud odpovědný zástupce nedodává podnikateli také autorizační razítka, tak nenesene žádnou odpovědnost za obsah projektu. Za případné chyby ručí autor kulatého razítka - tedy odpovědný projektant. Zákon o zaměstnanosti stanovuje jako podmínky k udělení povolení ke zprostředkování zaměstnání fyzické osobě mimo jiné: dosažení let, plnou svéprávnost, bezúhonnost, odbornou způsobilost a bydliště na území České republiky.


Odborně způsobilým se pak rozumí člověk. Další povinnosti podnikatele. Vázaná živnost odpovědný zástupce. Zejména se jedná o živnosti řemeslné, vázané nebo koncesované.


Odpovědný zástupce povinnosti

Pro provozování živnosti vázané je nutné prokázat požadovanou. Pokud jde o odměnu, v zásadě neexistuje zákonný požadavek na to, aby odpovědný zástupce byl za svou činnost placen, ani jaká by měla být výše případné odměny. Zejména členové statutárních orgánů by měli před přijetím funkce v obchodní korporaci nejdříve zkoumat rozsah své odpovědnosti, sankce, které hrozí za porušení povinností, a podmínky, při jejichž splnění vzniká povinnost k náhradě škody.


Ukončení výkonu funkce odpovědného zástupce může oznámit i sám odpovědný zástupce. Musí současně prokázat, že o ukončení výkonu své funkce informoval předem písemně podnikatele (např. kopií dopisu o výpovědi funkce spolu s podacím lístkem z pošty). Funkce odpovědného zástupce bude v tomto případě ukončena.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky