čtvrtek 4. dubna 2019

Šmejdi dokument

Manipulace, nátlak, ponižování, agrese. Skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma?


Ukázky z připravovaného dokumentu Šmejdi Sylvie Dymákové. Dangerous Cut down the 3year old tree in minutes - Fastest Skill Cutting Big Tree ChainSaw - Duration: 13:16.

Praha – Nelichotivý popis toho, jak to chodí na předváděcích zájezdech pro seniory, nabízí dokumentární film Šmejdi. Režisérka Silvie Dymáková natáčela přímo na akcích, kde organizátoři například dávají dárky zdarma. Neuvěřitelně kvalitně natočený, nervy drásající a hodně smutný dokument z české dílničky o zatím pořád legálně podvodném fenoménu tzv. Publicistický dokumentární film o manipulativních obchodních praktikách různých firem v ČR.


Recenze - Na festivalu Jeden svět, kde měl premiéru dokument Šmejdi , bývá k vidění mnoho filmů, z nichž není člověku skoro až fyzicky dobře. Kaufland a jejichž tempo je vražedný, myslíme cokoliv. A měl by se povinně podávat všem při dovršení věku 60ti let.

S příspěvkem na pohřeb a kupónem k žehu zdarma. Nebo vy snad víte, co zejtra dělá vaše babička? Nabručení Pět penzistů hledá. Dokument o tom, jak žijí starší. Na počátku byli Šmejdi, dokument Silvie Dymákové o hrůzném zacházení s lidmi, převáženě seniory na předváděcích akcích.


Studentku Michaelu Novákovou inspiroval dokument a také fakt, že i její prarodiče se stali oběťmi šmejdů, a rozhodla se s tím něco. Tvůrci pořadu proto situaci nazývají jakýmsi „seniorským MeToo“. Na motoristech se přiživují šmejdi , kteří s minimálním úsilím vydělávají tisíce. Odhalili jsme, jak funguje byznys s padělanými dokumenty. Praktiky některých vykuků jsou doslova úsměvné.


Proč se jmenuje dokument „ Šmejdi ? Co si pod tímto označením máme představit? Ať si každý vybere, co za tím názvem vidí, má to několik rovin. Pro někoho jsou šmejdi ti, kdo pomocí agrese, lží a výhrůžek prodávají důchodcům zboží za mnohonásobek ceny.


Jaký systém, takoví šmejdi Tenhle dokument , to je jak poukazovat na výmol na tankodromu. Misantrop to napsal za mě.

V každé kapitalistické zemi se vymývají lidem mozky, aby si koupili něco co nepotřebujou, co jim mnohdy i škodí. Film zachycuje skrytou kamerou manipulaci a další praktiky prodeje na výjezdových předváděcích akcích pro seniory. Autorkami scénáře filmu jsou Silvie Dymáková a psycholožka Romana Mazalová. Film vznikal ve vlastní produkci režisérky. Skrytou kamerou zmapovala nekalé praktiky na předváděcích akcích.


Reakcí byla novela zákona o ochraně spotřebitele a třeba města začala zakazovat podomní prodej. Zdálo se, že se šmejdy je konec. Jenže jak ukazuje nový dokument. Celý způsob prezentace a nátlaku prodejců režisérku natolik ohromil, že se rozhodla nemlčet o šikaně seniorů a natočila o těchto zkažených praktikách dokument.


V dokumentu Šmejdi vystupují se svými komentáři například psycholožka, advokát a zástupci České obchodní inspekce. V Českej republike vzbudil dokument Šmejdi obrovský mediálny záujem, ku ktorému sa pridali aj vyjadrenia zainteresovaných inštitúcií, ktoré dokonca začali konať. Ministerstvo priemyslu a obchodu ČR prijalo nový kontrolný poriadok, ktorý od budúceho roku umožní Českej obchodnej inšpekcii legálne zhotovovať zvukové a. Jak na Vás dokument osobně zapůsobil? Myslíte, že dokument ovlivnil širokou veřejnost?


Je současný český dokument dostatečně objektivní? Co si nyní myslíte o metodách současných předváděcích akcí? Autorky tohoto filmu rok v převleku navštěvovaly akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle auontických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších.


Ať už volají nebo zvoní na dveře, mají jen jeden cíl: vnutit nevýhodnou smlouvu na dodávky elektřiny nebo plynu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky