pondělí 22. dubna 2019

Příležitostné příjmy

Autorské příjmy musíme vždy zdanit. Příležitostná činnost nad tisíc. Pokud součet příjmů (bez odečtení výdajů) z našich příležitostných činností přesáhne za rok tisíc Kč, musíme zdanit všechny tyto příležitostné příjmy , tedy celou sumu ročních příležitostných příjmů. Přestože o této úpravě většina podnikatelů i veřejnosti ví, její uplatňování v praxi často naráží na určité překážky.


I někteří daňoví poradci si totiž nejsou jistí, zda a jak si je mohou uplatňovat podnikatelé. Taková činnost, z níž tyto příležitostné příjmy plynou, nesmí vykazovat prvek soustavnosti, čili nesmí být vykonávána pravidelně.

Zákon o daních z příjmů je řadí mezi tzv. ZDP) takové příjmy , při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § až § ZDP, a jsou to zejména příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného nájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby a lesního a vodního hospodářství, které nejsou provozovány podnikatelem. Daně, příležitostné příjmy , odvody jsou slovy, které asi nikdo z nás nemá rád. Ptáte se a hledáte informace, co vše musíte státu odvádět a jak vydávat patřičné doklady za svou prác, kolik si přivydělat? Když vaše příležitostné příjmy tento limit překročí, musíte podat daňové přiznání a všechny příležitostné příjmy zdanit.


Mezi příležitostné příjmy ale patří třeba pomoc s větším nákupem, sekání zahrady nebo skládání dříví. Patří sem například příjmy z pěstitelství nebo chovatelství. Podnikatelé navíc mají tu výhodu, že tyto příjmy mohou v určitých případech uplatnit jako výdaje z nákladů.


V tomto případě nemáte žádnou povinnost vůči úřadům a nemusíte mít tedy ani živnostenské oprávnění.

Kč, tak nejde o příjem z příležitostné činnosti podle § 1 ale o příjem ze živnosti podle § ZDP, protože příjmy ze živnosti se považují za příjem podle § ZDP. Jinými slovy, když bude poplatník vykonávat pouze příležitostně činnost odpovídající činnosti, na kterou má vystaven živnostenský list, tak půjde vždy o příjmy podle § ZDP. Daňové přiznání Vyžádáme si přílohu č. U příležitostné činnosti se musí jednat o nepravidelné příjmy.


Při výkonu pravidelné soustavné samostatné činnosti by se jednalo o nedovolené podnikání, za což hrozí dle živnostenského zákona vysoké sankce. Pokud překročí stanovenou částku, musí se zanést do daňového přiznání všechny příjmy. Za příležitostné příjmy nejsou brány příjmy z autorských honorářů.


Přiznání k dani z příjmů fyzických osob musí být podáno nejpozději do 31. Osvobozeny jsou příležitostné příjmy do tisíc korun. Jestliže jste v daňové ztrátě, podáváte přiznání vždy. Dobrý den, jsem zaměstnaná v dolech na plný pracovní poměr. Občas si přivydělávám řezbářskými pracemi.


Když by poplatník přiznání při překročení limitu nepodal, překračuje zákon a hrozí mu sankce. Pokud příležitostné dary zákonný limit přesáhnou, platí se daň z jejich celkové hodnoty. Vyplníte daňové přiznání Pokud se na vás vztahuje daňová povinnost, přiznáte se k nabytí daru současně s jinými vašimi příjmy v jednom daňovém přiznání, které se podává do 1. U příjmů z příležitostné činnosti je jednodušší říct, které příjmy to nejsou. Nejde o příjmy ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání a pracovně právních dohod , ze samostatně činnosti, tedy podnikání , příjmy z kapitálového majetku, což jsou výnosy z cenných papírů, životního pojištění a podobně, a příjmy z pravidelných nájmů.


Když je limit překročen, zdaňuje se celá částka.

Martin Sobotka z Českého rozhlasu. Následující text je přepisem vysílání ČRo- Radiožurnálu z 2. Pracovní poměr a podnikání a další příležitostné příjmy. Pokud tyto příjmy přesáhnou tisíc korun, jsou uvedeny na příloze daňového přiznání fyzických osob. Jde o příjmy z příležitostné činnosti (která není uvedena v živnostenském listu, a přesto je provozována příležitostně), příležitostného pronájmu movitých věcí či příjmy ze zemědělské činnosti, která není provozována podnikatelem.


Tři skupiny příjmů nemusíte do přiznání uvádět vůbec. Příjmy , které nemusíte uvádět. Jedná se například o prodej ovoce a zeleniny ze své zahrádky, občasná výpomoc v kanceláři, příležitostný pronájem movitých věcí apod.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky