středa 5. srpna 2015

Prodloužení pracovního poměru

Prodloužení pracovního poměru

New deals listed every day! Easy, fast and secure booking! Your booking instantly confirmed! Mezi týmiž účastníky lze sjednat pracovní poměr na dobu určitou, který nesmí přesáhnout dobu let a může být ode dne vzniku pracovního poměru opakován nejvýše dvakrát.


Tento zbytek výpovědní doby dobíhal po skončení pracovní neschopnosti, a proto mělo dojít k prodloužení pracovního poměru až do 20. Book online, Pay at Hotel. Zaměstnanec byl ovšem v době prodloužení pracovního poměru znovu uznán práce neschopným, a to od 15. Obecnou úpravu pracovního poměru na dobu určitou nalezneme v § zákoníku práce (dále jen „ZP“). Stejně jako základní náležitosti pracovní smlouvy (druh práce, místo výkonu práce a den nástupu do práce) by měla být délka trvání pracovního poměru zaměstnanci známa již v okamžiku uzavření pracovní smlouvy.


Pokud jste ke dni, kdy by měl pracovní poměr na základě výpovědi od zaměstnavatele skončit, v pracovní neschopnosti, tak ve stanovených případech dojde, trváte-li na tom, k prodloužení výpovědní doby a tím i pracovního poměru. Výpovědní doba se přerušuje a její zbývající část – časový úsek souběhu (standardní, neprodloužené) výpovědní doby a ochranné doby, kdy se tedy výpovědní doba a ochranná doba kryjí – doběhne až po skončení ochranné doby, pokud zaměstnanec nesdělí, že na takovém prodloužení pracovního poměru netrvá. Za opakování pracovního poměru na dobu určitou se považuje rovněž i jeho prodloužení. Jestliže od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou uplynula doba let, k předchozímu pracovnímu poměru na dobu určitou mezi týmiž smluvními stranami se nepřihlíží. Nesprávné určení konce pracovního poměru prodlouženého v důsledku prodloužení výpovědní doby o ochrannou dobu může vyvolat spor např.


Mám dotaz ohledně pracovního poměru na dobu určitou. Poté mi byla smlouva prodloužena do 31. Pracovní smlouvu jsem podepsala k 1. Poté, co jsem smlouvu podepsala, jsem zjistila.


Nyní po letech pracovního poměru mě zaměstnavatel zařazuje na jiné pracovní místo a dává mi podepsat novou pracovní smlouvu znovu na dobu určitou. Tím, že se měnila moje pracovní pozice, je možné. Skončení pracovního poměru na dobu neurčitou je samozřejmě výrazně složitější. Stejně tak, pokud by po uplynutí doby, na níž byl pracovní poměr sjednán, zaměstnanec dále chodil do zaměstnání a zaměstnavatel mu přiděloval práci, platí, že se pracovní poměr překlopil do režimu pracovního poměru na dobu neurčitou.


Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodu výslovně stanoveného v § 52. Výpověď z pracovního poměru musí být písemná, jinak se k ní nepřihlíží. Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu. Jiný způsob prodloužení zkušební doby (než výše uvedený) zákoník práce nepřipouští. V praxi se toto omezení někdy obchází tak, že po skončení zkušební doby zaměstnavatel požaduje, aby zaměstnanec souhlasil se skončením pracovního poměru dohodou a uzavřel novou pracovní smlouvu – opět se zkušební dobou.


Pokud zrušení pracovního poměru ve zkušební době tedy předáte svému zaměstnavateli na začátku či v průběhu Vašeho pracovního dne, musíte ještě tento den odpracovat. Zrušení pracovního poměru ve zkušební době můžete svému zaměstnavateli také předat i na konci směny, v případě, že se třeba bojíte jeho reakce. Necítím se dobře, asi jsem nachladl, ale bojím se nastoupit na nemocenskou, protože nevím, zda mi o dobu pracovní neschopnosti neprodlouží zaměstnavatel výpovědní lhůtu.


Mám již domluvený nástup v novém zaměstnání, tak nevím, jak se zachovat. Prodloužení výpovědní doby (a pracovního poměru ) z důvodu ochranné doby – typicky pracovní neschopnosti zaměstnance. Byla-li dána výpověď z pracovního poměru , skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Nezaměstnanost v Česku stále klesá, poptávka po nových zaměstnancích stoupá. Ale řada lidí dostane novou práci jen tehdy, když kývnou na pracovní poměr na dobu určitou.


Vše, co je potřeba znát o tomto druhu pracovního poměru , vysvětluje advokátka Lucie Kalašová z bpv Braun Partners.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky