pátek 7. srpna 2015

Platební rozkaz odpor

Naopak podá-li žalovaný odpor , platební rozkaz se ruší a dochází k nařízení jednání – jinými slovy soud probíhá klasickou cestou. Hlavní výhodou platebního rozkazu je zkrácené řízení tzn. Elektronický platební rozkaz , proti němuž nebyl včas, vůbec, nebo jinou než oprávněnou osobou, podán odpor , má účinky pravomocného rozsudku. Platební rozkaz se doručuje zásadně do vlastních rukou žalovaného, přičemž náhradní doručení je vyloučeno. Pokud odpor podáte včas, platební rozkaz se bez dalšího zruší v plném rozsahu a soud nařídí jednání, ve kterém bude rozhodovat znovu s tím, že budete mít možnost se k věci vyjádřit.


Pokud žalovaný nepodá odpor , stane se evropský platební rozkaz automaticky vykonatelným. Kopie evropského platebního rozkazu a, je-li to třeba, překla musí být zaslány donucovacím orgánům členského státu, kde je třeba rozkaz vykonat. Nepodáte-li proti platebnímu rozkazu včas odpor , nabývá platební rozkaz právní moci a je možno ohledně v něm přiznaných nároků vést ze strany žalobce proti žalovanému exekuční řízení. Naopak podáte-li odpor , platební rozkaz se ruší a dochází k nařízení jednání u soudu. Proti těmto rozhodnutím může žalovaný podat v 15-ti denní lhůtě od doručení odpor.


Včas podaný odpor pak vydaný platební rozkaz zrušuje a soud ve věci rozhodne. Podá-li i jen jeden ze žalovaných včas odpor , ruší se tím platební rozkaz v plném rozsahu a soud nařídí jednání. Opravným prostředkem jen proti výroku o nákladech řízení je však i zde odvolání. Stejně tak nařídí jednání, nelze-li platební rozkaz vydat nebo nezdaří-li se platební rozkaz žalovanému doručit.


Platební rozkaz odpor

Lhůta dnů je zachována, pokud v této době byla zásilka s odporem prokazatelně předána k poštovní přepravě. Jak takový odpor vypadá, jakož i další základní informace, lze vyčíst v následujícím vzoru. Před rozkazem se lze ukrýt.


Ne vždy však může soud platební rozkaz vydat. Nemůže se tedy stát, že by vám například během dovolené přišel platební rozkaz a vy jste případně nestihli podat odpor. Pokud ve lhůtě dnů nezaplatíte, anebo nepodáte odpor , nabývá platební rozkaz účinky pravomocného rozhodnutí, a tedy se stává exekučním titulem.


Název našeho článku je dnes trochu zavádějící. Nepodá-li žalovaný včas námitky nebo vezme-li je zpět, má i směnečný (šekový) platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku. Samozřejmě se nedočtete o tom, jak napsat platební rozkaz jako takový (to je věc soudců, jejich asistentů resp. vyšších soudních úředníků), ale jak připravit návrh na vydání platebního rozkazu a co všechno řízení o platebním rozkazu obnáší. Vzory smluv jsou pouze informační a obecné.


Pro jejich využití v praxi, doporučujeme vždy využít našich služeb, nebo konzultaci v advokátní kanceláři. Jak psala Elke, podáš odpor , udělej to hne pokud ho nepodáš, nabyde to právní moci a nepomůže ti ani svěcená voda. Do odporu napiš to, co tady.


Soud platební rozkaz zamítne a stanoví ústní soudní jednání, tam si s sebou vezmeš doklady o ztrátě a nahlášení ztráty a prokážeš to u soudu. Podá-li ale i jen jeden ze žalovaných včas odpor , ruší se tím platební rozkaz v plném rozsahu a soud nařídí jednání. Soud vydal platební rozkaz a žalovanému uložil, aby do dnů zaplatil. Jiné výjimečné okolnosti by mohly zahrnovat situaci, kdy je evropský platební rozkaz založen na nepravdivých informacích uvedených ve formuláři návrhu.


Soudní poplatky podle článku by neměly zahrnovat například odměny za právní zastoupení nebo náklady na doručení písemností subjektem jiným, než je soud. Je potřeba uvést, že jde o odpor , přesně specifikovat v jaké věci (žalobce, žalovaný - včetně r.č., IČO, adres), číslo jednací. Vzor odporu proti platebnímu rozkazu je určen pro ty případy, kdy vám byl doručen platební rozkaz , se kterým nesouhlasíte a chcete proti němu podat odpor.


V případě podání odporu se platební rozkaz automaticky ruší a ve věci je nařízeno řádné jednání. Pokud však zásilku odmítl převzít, neví ani proti čemu má do dnů podat odpor. V takovém případě by si měl uvědomit, že pokud nebude včas podán odpor , nabude platební rozkaz účinky pravomocného a vykonatelného rozhodnutí a na jeho základě bude moci navrhovatel podat návrh na zahájení exekuce. Podáním odporu se platební rozkaz v celém svém rozsahu ruší a soud nařídí jednání. Nebyl-li proti vydanému platebnímu rozkazu vydán odpor , nebo byl odpor podán pozdě či neoprávněnou osobou, má platební rozkaz účinky pravomocného rozsudku, je vykonatelným a závazným.


Odpor nemusí být zdůvodněn.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky