úterý 11. srpna 2015

Akciová společnost zok

Co do využití je akciová společnost vhodná především pro správu a provoz větších podniků, u kterých je potřeba velká kumulace kapitálu. Akciová společnost je z velké části regulována evropským právem, a proto je nejméně přístupná změnám. I přes tyto limity však ZOK přinesl celkem výrazné úpravy. Společnost za svoje závazky odpovídá celým svým majetkem, akcionář za závazky společnosti neručí a ani není povinen uhradit ztrátu společnosti. Rezervní fond však zřídit může dobrovolně.


Společnost , která nabude svůj podíl, nevykonává s tímto podílem hlasovací práva. Níže pojednáváme o základních aspektech akciové společnosti založené po 01. Firma obsahuje označení „ akciová společnost “, které může být nahrazeno zkratkou akc. Představenstvu tak náleží dle ustanovení § 4ZOK především obchodní vedení společnosti a právo společnost zastupovat ve všech jejích záležitostech. I nadále je představenstvo voleno valnou hromadou, ledaže stanovy určí, že tak činí dozorčí rada.


Působnost valné hromady upravuje ustanovení § 4ZOK téměř totožně se zákonem č. Do působnosti valné hromady náleží níže uvedené: Převzetí účinků jednání, které byly učiněny za společnost před jejím vznikem. Schvalování smluv o tichém společenství, jejích změn či. ZOK stanoví základní princip akciové společnosti, podle kterého musí společnost zacházet za stejných podmínek se všemi akcionáři stejně.


K právním jednáním, jejichž účelem by bylo nedůvodné zvýhodnění jakéhokoliv akcionáře na úkor společnosti nebo jiných společností, se nebude přihlížet. Společnost si na plnění podle odstavce započte pohledávky, které má za vyloučeným akcionářem z důvodu porušení jeho povinností. A) Nabývání vlastních akcií dle ust. Dokument seznamuje s principy, jakými lze u nejčastěji užívaných forem obchodních společností provést převod majetkové účasti. Nejdříve poskytuje základní informace o každé z forem obchodních společností ( akciová společnost , společnost s ručením omezeným, veřejná obchodní společnost a komanditní společnost ) a dále popisuje konkrétní způsoby převodů.


Jednou z největších novinek, kterou přináší rekodifikace českého práva obchodních společností je možnost zvolit si systém vnitřní správy akciové společnosti. Vyjma tradičního dualistického modelu s představenstvem a dozorčí radou mají podnikatelé nově možnost zvolit si pro svou akciovou společnost model monistický se správní radou a statutárním ředitelem. Dle nové úpravy k tomu bude moci dojít v případě, že společník nesouhlasil s některým z vybraných rozhodnutí valné hromady (např. o povaze podnikání společnosti – § 2ZOK či o příplatkové povinnosti – § 1ZOK ), popřípadě pokud mu byl bezdůvodně odepřen souhlas k převodu podílu (§ 2odst.


ZOK ). Vydání výtěžku prodeje vrácených akcií:(1) Plnění, které společnost získá prodejem vrácených akcií, je plněním za plnění poskytnuté vyloučeným akcionářem na splacení emisního kursu a společnost mu ho bez zbytečného odkladu vyplatí. Zákon o obchodních korporacích počítá s tím, ľe je moľné, aby akciovou společnost zaloľila pouze jedna osoba, a to jak osoba fyzická, tak i osoba právnická. V rukou jedné osoby se mohou akcie společnosti soustředit i po vzniku společnosti (§ ZOK ). Obchodními korporacemi jsou podle zákona o obchodních korporacích obchodní společnosti a družstva.


Obchodními společnostmi pak jsou veřejná obchodní společnost , komanditní společnost (osobní společnosti), společnost s ručením omezeným, akciová společnost (kapitálové společnosti), evropská společnost a evropské hospodářské zájmové sdružení. Na Slovensku byla společnost s ručením omezeným uzákoněna rozšířením územní působnosti zákona č. ZPKT může být obchodníkem s cennými papíry buď akciová společnost nebo společnost s ručením omezeným. Konkrétně § 5až 54 upravující obecně náležitosti cenných papírů. Společnost vydá každému svému akcionáři na jeho písemnou žádost a za úhradu nákladů opis seznamu všech akcionářů, kteří jsou vlastníky akcií na jméno, nebo požadované části seznamu, a to bez zbytečného odkladu od doručení žádosti.


I přes tento fakt je nová právní úprava obsažená v ZOK a novém občanském zákoníku (NOZ) plná velmi podstatných změn. ZKL is the biggest manufacturer of large-scale spherical-roller, special and split bearings in Central Europe. Pokud akciová společnost nabude vlastní akcie nebo zatímní listy, tak v souladu s § 161d odst.


Rozhodne-li v takovém případě valná hromada o rozdělení zisku mezi akcionáře podle § 1obchodního zákoníku, společnosti nevznikne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky