čtvrtek 9. dubna 2015

Vydržení věcného břemene cesty

Vydržení věcného břemene. Věcné břemeno jako právní institut bývá popisováno jako souhrn právních norem regulujících určité omezení vlastnického práva za účelem efektivního společensko-ekonomického využití statků. Smyslem je účelné využití dostupných zdrojů a umožnění pokojného společenského soužití. Teta prodala dům s docela velkou oplocenou zahradou, a nechala si kus stavební parcely přilehající k prodanému pozemku. Zastavme se na chvíli u možnosti vydržení.


Koncepce vydržení podle NOZ je ve svých principech velmi podobná té minulé.

Ke zmatení může dojít proto, že NOZ v pasážích o vydržení operuje s novými pojmy pravé a poctivé držby. Domnívám se ale, že pro vydržení je relevantní zejména držba. Z odůvodnění tohoto rozsudku vyplývá, že došlo k vydržení práva cesty jako věcného břemene před 1. Soud prvního stupně uvedl, že tímto. Pokud je právo cesty přes služební pozemek v rozhodnutí soudu vymezeno geometrickým plánem, musí být tento plán součástí tohoto rozsudku, který by jinak nebyl vykonatelný.


VYDRŽENÍ VĚCNÉHO BŘEMENE PRÁVA CESTY. Vznik věcného břemene vydržením však i zde mohl nastat jedině za situace, že vlastník nemovité věci (jejíž kanalizace vede pod pozemkem jiného vlastníka) byl po celou dobu vydržení důvodně přesvědčen, že je k výkonu věcného břemene skutečně oprávněn. Jak vymezit právo cesty autor: JUDr.

Obecně k právu cesty. Právem cesty rozumíme jednak oprávnění vlastníka sousedního pozemku k aktivnímu výkonu práva cesty , jednak tomuto právu odpovídající povinnost strpět výkon práva cesty ze strany vlastníka dotčeného pozemku. Tento stav je před cca lety zděděný po mé rodině. Někteří místní obyvatelé jsou tady zvyklí si mezi silnicí a zpevněnou komunikací k vlakové zastávce přes náš pozemek zkracovat cestu, venčit své psy, případně ji občas využijí náhodní chodci nebo společensky unavení z místního hospodského klubu. Nebude-li dohoda se sousedy možná, bude nutné se obrátit na soud.


Zaprvé přichází v úvahu vydržení věcného břemene , konkrétně služebnosti cesty dle zákona č. ObčZ“) a uzavřel, že se žalobkyním nepodařilo prokázat vydržení práva věcného břemene příchodu a příjezdu k jejich nemovitostem přes sporný pozemek, neboť nemohly být se zřetelem ke všem okolnostem v dobré. Soud dále může rozhodnout o zřízení věcného břemene spočívající v právu cesty přes přilehlý pozemek ve prospěch vlastníka stavby, není-li vlastník stavby současně vlastníkem přilehlého pozemku a přístup vlastníka ke stavbě nelze zajistit jinak. O zřízení věcného břemene může rozhodnout i stavební úřad. V historii byla typickou služebností povinnost vlastníka studny strpět čerpání vody jeho souseda.


Typickým reálným břemenem byla povinnost pečovat o obecního býka. Nový občanský zákoník neomezuje zřízení věcného břemene pouze na nemovitou věc, nyní lze věcným břemenem zatížit také věc movitou. Smlouva o zřízení služebnosti přístupové cesty - věcné břemeno - vzor smlouvy ke stažení. Uvedená smlouva o zřízení věcného břemene - vzor je uzavřena v souladu se zněním zákona č. Dobrý den, ráda bych poprosila o radu a několik odpovědí.


Vlastním pozemek, ke kterému vede přístupová cesta (používá se určitě déle než let), bohužel s vlastníky pozemků pod touto cestou se nedá domluvit na zřízení věcného břemene (VB) ani odkoupení pozemků. Služebnost cesty zakládá právo jezdit přes služebný pozemek jakýmikoli vozidly.

Ve služebnosti cesty není obsaženo právo průhonu. Osoba, které přísluší služebnost cesty , přispívá poměrně k udržování cesty včetně lávek a mostů. Vlastník služebného pozemku přispívá, jen když tato zařízení užívá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky