úterý 7. srpna 2018

Pozastavení živnosti 2018

Ohlašovací povinnost ohledně pozastavení živnosti se ale týká ostatních úřadů, Jedná se o Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ), zdravotní pojišťovnu, kde je živnostník registrovaný, a finanční úřad. Jaké jsou lhůty pro oznámení přerušení živnosti ? Přerušit živnost je možné na libovolnou dobu. Pozastavení (přerušení) živnosti. Obvykle se živnosti přerušují po skončení vykonávání sezonních prací, jednorázové zakázky, atp. Učiníme tak návštěvou živnostenského úřadu a tam oznámíme pozastavení živnosti.


Dřívější povinnost, kdy jste nejprve na živnostenský úřad museli přinést souhlas se zrušením živnosti od finančního úřadu, už neplatí. Provozování živnosti můžeme přerušit na libovolnou dobu - měsíc (například u sezonních prací) nebo celé roky. Výhodou je, že po dobu přerušení nemusíme platit zálohy na sociální pojištění. Dostávame sa späť na začiatok – aj pri pozastavení živnosti je strop pre paušálne výdavky 20-tisíc eur bez ohľadu na to, či ste mali živnosť celý rok otvorenú alebo povedzme mesiacov pozastavenú.


Pozor: Oznámit přerušení provozování živnosti nemůžete zpětně. V tomto formulári treba uviesť základné identifikačné údaje a najpodstatnejšie bude uviesť, či chcete pozastaviť prevádzkovanie všetkých živností alebo len vybraných živností a dátum od kedy do kedy má. Za osobné pozastavenie živnosti budete musieť zaplatiť správny poplatok vo výške eurá (bez ohľadu na počet pozastavených predmetov podnikania). Po splnení všetkých podmienok živnostenský úrad ihneď vyhotoví potvrdenie o pozastavení živnosti.


Následne sa pozastavenie podnikateľskej činnosti zapíše do živnostenského. Dá se doporučit hlavně těm podnikatelům, kteří se chtějí výhledově k podnikání vrátit – obnovení živnosti je totiž procesně snazší, než nové založení. Přerušení živnosti je vhodným řešením pro ty, kdo nechtějí s podnikáním skončit na dobro.


Hoci po pozastavení živnosti nemôžete podnikať, no zároveň nemusíte viac platiť povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie. To znamená, že od dňa nadobudnutia platnosti prerušenia živnosti neplatíte sociálne poistenie. Pri zrušení živnosti online nemusíte navštíviť žiaden úrad.


Všetko vybavíme za vás. Minimálna doba prerušenia je najmenej na pol roka teda mesiacov. Pri pozastavení živnosti je potrebné uviesť na aké obdobie sa vaša živnosť pozastavuje. Ak má podnikateľ pozastavenú živnosť nepretržite viac ako mesiacov, môže požiadať o jej obnovenie aj pred vypršaním pozastavenia (stále však po uplynutí min. mesiacov).


A to, že živnosť môžete obnoviť minimálne za šesť mesiacov a maximálne môže byť pozastavená na tri roky. Práve pri prerušení môžete uviesť, od kedy sa vaša činnosť preruší. Ak pole nevyplníte, preruší sa deň po podaní.


Jak asi každý vnímá, současná doba je nejistá, okolnosti se mění. Co bylo platné před rokem, nemusí platit dnes. Možná jste začali podnikat, ale obchod se nerozvinul tak, jak jste plánovali a nakonec jste zjistili, že je lepší zkusit štěstí zase v zaměstnání. Jsou to živnosti , pro jejichž provozování je třeba splnit všeobecné požadavky stanovené zákonem a nezbytnou odbornou způsobilost k jednotlivým živnostem (vzdělání, praxe, atp). Podnikateľ si teda sám môže zvoliť, ku ktorému dňu chce činnosť pozastaviť.


Vytlačiť celý článok alebo uložiť ako PDFJe pre mňa výhodnejšie založiť si s. Túto otázku si pravdepodobne položí každý začínajúci podnikateľ. V tomto článku sa dozviete rozdiely medzi podnikaním formou s. Ak by ste chceli počas pozastavenia živnosti zmeniť dĺžku jej pozastavenia, to sa uskutočňuje pomocou toho istého formulára ako samotné pozastavenie živnosti. Za podanie oznámenia o pozastavení živnosti ako aj za zmenu dĺžky pozastavenia živnosti bez ohľadu na to, koľko živností pozastavujete, sa platí správny poplatok (v minulosti kolok) vo výške eur.


Ministerstvo vnútra SR prináša v nepravidelných intervaloch aktualizované zoznamy živností, vrátane odporúčaných znení voľných živností. Na tomto mieste si môžete stiahnúť aktuálne zoznamy živnosti. Free delivery with Prime!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky