čtvrtek 19. dubna 2018

Vyklizení bytu po skončení nájmu

Po skončení nájmu je tak nájemce povinen byt předat pronajímateli. Pakliže se tak nestane, může se pronajímatel bránit podáním žaloby na vyklizení. Níže nastíním, jaké alternativy jsou k soudnímu řízení pro pronajímatele k dispozici.


Po vstupu do bytu by měl pronajímatel situaci zdokumentovat fotografiemi nebo videem pro případný budoucí spor o skončení nájmu či o náhradu za věci nájemce umístěné v bytě. Pokud po nájemci či členu jeho domácnosti zůstanou v bytě věci, pronajímatel by měl nájemce vyzvat k jejich vyzvednutí a poskytnout mu k převzetí věcí přiměřenou lhůtu. Pokud je podána žaloba na vyklizení bytu , je posouzení oprávněnosti podané výpovědi z nájmu bytu v řízení o vyklizení otázkou předběžnou, proto je možné, že řízení o vyklizení bude přerušeno do doby skončení řízení o přezkumu oprávněnosti výpovědi z nájmu bytu.

Soudy obou stupňů však pochybily, když nerozlišily období od skončení nájmu do uplynutí posledního dne lhůty k vyklizení bytu na straně jedné a období následující po tomto časovém úseku na straně druhé a dlužnou úhradu za užívání bytu do zajištění bytové náhrady posoudily jako nárok dovolatelky na vydání. Nejčastější dotazy k výpovědím nájmu bytu Od 1. Ustanovení tohoto zákona o nájmu bytu včetně jeho ukončení se vztahují nejen na nájemní smlouvy uzavřené po 1. Nově je zde upravena obnova nájmu bytu po době, kdy měl nájem skončit. Právní úprava skončení nájmu bytu (resp. nájmu domu) v novém občanském zákoníku je ještě méně přehledná, než právní úprava současná.


Povinnost pronajímatele je zúžena pouze na zajištění úschovy věci nájemce, který si své věci např. Pronajímateli ze zákona přísluší povinnost vrácení kauce po skončení nájmu , a to bez zbytečného odkladu, pokud není v nájemní smlouvě sjednáno jinak. Vrácení kauce je vázáno na skončení nájmu , nikoliv na vyklizení bytu.

Před začátkem nájemního vztahu se doporučuje vyhotovit protokol o odevzdání nájemci, který zachycuje stav bytu při předání nájemci, a druhý protokol o předání bytu po skončení nájmu. Nebudou pak vznikat spory, o tom v jakém stavu byt byl. Běžné opotřebení bytu při běžném užívání je v pořádku. Nájem bytu lze kdykoliv skončit písemnou dohodou, v níž musí být uvedeno datum skončení nájmu.


V dohodě je dále vhodné uvést podmínky vyklizení bytu , jeho předání a převzetí či vypořádání vzájemných povinností pronajímatele a nájemce, jako je úhrada kauce na zbývající nájemné a služby či vyúčtování služeb. Vše může po nájemci vymáhat, ale přesto je to pro pronajímatele velmi ztrátová zkušenost. Existuje jeden způsob, jak podobným nepříjemnostem předejít. Pronajímatel má možnost při uzavření nájemní smlouvy nebo v průběhu trvání nájmu s nájemcem UZAVŘÍT DOHODU O VYKLIZENÍ NEMOVITOSTI SE SVOLENÍM K PŘÍMÉ VYKONATELNOSTI FORMOU NOTÁŘSKÉHO ZÁPISU.


Předchozí část: Ochrana nájemníka bytu při vzniku nájmu po 1. Posílení postavení pronajímatele musíme vidět zejména ve změně právní úpravy skončení nájmu bytu spočívající v tom, že výčet výpovědních důvodů pro nájem bytu je nově pouze v podobě výčtu demonstrativního na rozdíl od dříve mnoho let stanoveného výčtu taxativního. Smluvní strany si samozřejmě mohou vzájemná práva a povinnosti přesněji upravit dohodou ,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Vyklizení bytu do měsíce po výpovědi. Nový občanský zákoník je přísnější, když stanoví v ust. Víte, že k prodloužení nájmu může dojít i automaticky, bez dodatku k nájemní smlouvě?


Nebo stačí v den skončení nájmu prostě vhodit klíče do schránky a odejít? A jak se řeší situace, kdy po nájemci v bytě zůstanou věci, například drahá elektronika? Pokud po právní moci rozhodnutí o vyklizení bytu nájemce stejně byt.

Praha notářský zápis o Dohodě se svolením k vykonatelnosti vyklizení bytu po skončení nájmu. V období mezi skončením nájemního poměru a posledním dnem lhůty k vyklizení bytu mají pronajímatel a osoba, jejíž nájemní poměr skončil,. Vždy je nejhlavnějším faktorem objem vyklízených věcí, to znamená, že i velký byt se dá vyklidit velmi levně, opravdu záleží pouze na množství odpadu. Dále náročnost vyklízení, patro, možnost výtahu, možné znečištění ( byty po neplatičích, „sběratelské“ byty ) atd.


Případný přeplatek nájemci uhradit do dnů. Nejvyšší soud České republiky rozhodl ve sporu (právní věci) města Chrudimi (vlastníka bytu ) jako žalobce proti žalovaným (podnájemcům bytu ) J. V případě, ľe nájemce při skončení nájmu byt dobrovolně neodevzdá, můľe se pronajímatel domáhat u soudu, aby nájemce byt vyklidil. Vyklízení bytu je povinností k vydání věci – vrácení bytu , který je po skončení nájmu uľíván bez právního důvodu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky