čtvrtek 15. února 2018

Přechod z paušálu na daňovou evidenci

Při přechodu jde opět o úpravu základu daně. Většina podnikatelů – FO vede daňovou evidenci. Můžou se však dostat do situace, kdy už pro ně platí povinnost vést účetnictví.


Jaký je rozdíl mezi daňovou evidencí a účetnictvím a jak se vypořádat s přechodem z daňové evidence na účetnictví a naopak? Nemusíme schovávat doklady za výdaje a nevedeme daňovou evidenci , ale jen evidenci příjmů a pohledávek. Výdaje spočítáme procentem z příjmů a je hotovo. S přechodem na daňovou evidenci jsou spojené nutné administrativní úkony.


Tato licence neopravňuje k plnohodnotnému přístupu na portál DAUC. Nelze také zobrazovat odpovědi na dotazy jiných uživatelů. Plné využití poradny zajišťuje licence DAUC Otázky a odpovědi a přístup k dalšímu obsahu portálu některá z licencí DAUC (DAUC, EXPERT, UNES). Nezapomeňte vést daňovou evidenci.


Tu upravuje § 7b zákona o daních z příjmů. Daňovou evidencí se pro účely daní z příjmů rozumí evidence pro účely stanovení základu daně a daně z příjmů. O návody jak takovou změnu provést není na internetu nebo v tištěných publikacích nouze.


Opačný postup, tedy přechod z paušálu na daňovou evidenci , už tak častý není. A to z hlediska daně z příjmů i odvodů sociálního a zdravotního pojištění. Při vedení evidence příjmů s uplatněním výdajového paušálu se nejdříve z evidence sečtou všechny příjmy a výdaje se uplatní procentem dle výše paušálu. To je metoda zcela nejjednodušší. Při vedení daňové evidence je potřeba důsledně v souladu s legislativou rozlišovat.


ZDP uvádí, že při změně způsobu uplatňování výdajů z paušálu na daňovou evidenci upravit základ daně o: hodnotu pohledávek, které by při úhradě byly zdanitelným příjmem. Otázka zní, jestli když je v roce. Postup při přechodu z vedení účetnictví na daňovou evidenci z hlediska daně z příjmů fyzických osob.


Pokud jsou a nenavýšil jsem. Pohledávky a dluhy za kalendářní (hospodářský) rok, v němž poplatník. Z důvodu následných vyměřených sankcí za dodatečné přiznání je vhodné přechod na paušální výdaje naplánovat předem a upravit daňový základ již při podání řádného daňového přiznání.


Přechod na skutečné výdaje. Kč s tím, že dvě vydané faktury byly k 31. Fyzická osoba, neplátce DPH: r. Ohledně přechodu z paušálních výdajů na skutečné a naopak koluje hodně mýtu.


Jeden z nich je, že je třeba na začátku roku hlásit FÚ jaké výdaje budu uplatňovat. Kombinace naopak není možná pod jedním § ZoDP. Podnikatelé si musí dobře rozmyslet, který způsob danění využijí – jestli paušál nebo skutečné výdaje.


Ve druhém případě si musí vést standardní daňovou evidenci (nutno uchovávat všechny doklady o výdajích), což je poněkud. Opětovný přechod z podvojného účetnictví na daňovou evidenci autor odpovědi - Ing.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky