pondělí 22. března 2021

Ztráta občanského průkazu

Ztráta občanského průkazu

Ztráta dokladů nepatří mezi příjemné záležitosti, a navíc s sebou nese také spoustu byrokratických povinností, které nejednoho člověka zaskočí nepřipraveného. Co všechno musíte při ztrátě či odcizení občanského průkazu vyřídit? V našem článku vám poradíme, jak správně postupovat. Občas stačí minuta nepozornosti, a váš občanský průkaz z peněženky zmizí neznámo kam. Ztráta občanského průkazu sice není příjemná, ale pokud znáte vhodný postup pro tuto situaci, nemusí to být konec světa.


Ačkoliv je ztráta řidičského průkazu v zahraničí pro mnohé řidiče značně nepříjemná, i tato situace se dá při troše úsilí snadno vyřešit. V případě, že tedy v zahraničí zjistíte, že jste ztratili svůj platný řidičský průkaz, neváhejte se ihned obrátit na český konzulát, české velvyslanectví či dokonce na místní policii v zahraničí. Vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů s dobou platnosti na měsíce - 10- Kč.


Jakmile ohlásíte ztrátu nebo odcizení občanského průkazu , jeho platnost tím okamžikem končí. I kdyby se občanka našla hned druhý den, už bude neplatná. Pokud se dostanete do opačné role a cizí občanku najdete, máte ze zákona povinnost odevzdat ji neprodleně kterémukoli obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností, obecnímu úřadu pověřenému vedením matrik. Jesliže se vás týká ztráta občanského průkazu , je nutné prokázat vaši totožnost například potvrzením o obřanském průkazu.


Tento dokument získáte při ohlášení ztráty občanského průkazu nebo v případě odcizení či zničení občanského průkazu. Nahlásit ztrátu občanky můžete i na matričním úřadu, v případě krádeže se můžete obrátit i na Policii České republiky. Rozhodně ale nahlaste ztrátu a odcizení občanského průkazu hlavně na úřadu. Jeho povinností je totiž vložit doklad do databáze neplatných dokladů, takže průkaz nebude moci nikdo zneužít.


By Martin Komentáře Úvodem článku bychom chtěli zmínit skutečnost, že je vaší povinností se o své doklady dle zákona starat, chránit je před poškozením, zničením, ztrátou, odcizením nebo zneužitím. Zašla proto na policii a podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Policisté jí poradili, aby ve finanční společnosti zatím doložila, že poslali peníze na cizí bankovní účet, že má jinou IP adresu, telefon apod.


Ztrátu nebo odcizení občanského průkazu je třeba ihned ohlásit kterémukoliv úřadu, který vydává občanské průkazy, nebo kterémukoliv matričnímu úřadu. Odcizení občanského průkazu (nikoliv ztrátu) lze ohlásit také Policii České republiky. Jakmile zjistíte, že Vaši občanku nemůžete najít, Vaše první kroky jsou velmi důležité a správným počínáním si můžete ušetřit mnoho dalších průtahů a potíží. Od stejného data je možné zvolit si, zda-li bude v novém dokladu uveden rodinný stav.


Chtěla bych se zeptat jak postupovat při ztrátě občanského průkazu tady v Londýně. Pas jsem naštěstí neztratila a novou občanku si tedy nechám vyhotovit až pojedu v prosinci domů. Jde mi spíš o to, aby někdo nezneužil moje osobní údaje. Díky za každou odpověď.


Kde vyřídit ztrátu občanského průkazu když bydlím v lokalitě Ostrava-Jih? Ztrátu občanského průkazu je třeba řešit na matrice Pro obec Ostrava-Jih je nejbližší matrika na obecním úřadě, což je Magistrát města Ostravy - Odbor vnitřních věcí. Osobně ohlásit ztrátu, odcizení, poškození nebo zničení občanského průkazu na příslušném úřadu (obecní úřad s rozšířenou působností, matriční úřad nebo ministerstvio vnitra, kde si současně zažádá o vydání OP ve zkrácené lhůtě, odcizení může ohlásit na Policii ČR). K vydání prvního občanského průkazu musí občan předložit: - rodný list - popřípadě další doklady osvědčující skutečnosti, o nichž se do občanského průkazu. Ztráta , odcizení, poškození či zničení občanského průkazu.


Tam nahlaste ztrátu a co nejrychleji na úřad zajděte. Pokud nenahlásíte ztrátu vašeho občanského průkazu do dnů, hrozí vám pokuta deset. Po nahlášení ztráta nebo odcizení občanského průkazu Vám bude vydáno potvrzení o občanském průkazu.


Na tomto formuláři je uvedeno Vaše jméno, rodné číslo, adresa trvalého bydliště a další osobní údaje, ale i číslo původního občanského průkazu. Tento doklad Vám bude dočasně sloužit k prokazování totožnosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky