středa 17. března 2021

Zrušení společnosti bez likvidace

Zániku společnosti předchází její zrušení s likvidací nebo bez likvidace. Bez likvidace společnost zaniká, přechází-li její jmění na právního nástupce. Právním nástupcem může být jako již existující, tak i nově vzniklá společnost.


Proces zrušení obchodní společnosti má několik fází, které se mění v závislosti na tom, zda zrušení probíhá s likvidací nebo bez likvidace. Společnost se ruší bez likvidace tehdy, pokud přechází na dalšího právního nástupce.

Nejprve je třeba rozlišit dva základní pojmy – zrušení a zánik. Obchodní korporace zaniká ke dni výmazu z obchodního rejstříku, každému takovému zániku ale předchází proces zrušení , skládající se z několika dílčích fází v závislosti na tom, zda se obchodní korporace zrušuje s likvidací, nebo bez likvidace. Zánik společnosti je otázkou několika měsíců.


Nezajišťujeme však pouze likvidace sro, přestože je zrušení sro časté - v naší nabídce je i zánik akciové společnosti anebo zrušení obchodní společnosti jiné právní formy. Likvidace je obchodním zákoníkem daným důsledkem zrušení s. Začíná rozhodnutím o zrušení společnosti (dobrovolně společníky nebo nuceně soudem) a končí výmazem z obchodního rejstříku, tj. V této poslední fázi existence podnikatelského subjektu ustává produktivní činnost a.

Ke zrušení společnosti s ručením omezeným může dojít dvěma hlavními způsoby: 1) zrušení s. Právní úprava likvidace je obsažena obecně pro všechny právnické osoby v § 1a násl. Speciální ustanovení o zrušení společnosti s ručením omezeným jsou obsažena v § 2a § 2zákona o obchodních korporacích (dále jen „ZOK“) a v § až § ZOK nalezneme úpravu likvidačního zůstatku. Nabízíme Vám provedení zrušení a následné likvidace Vaší obchodní společnosti na území celé České republiky v souladu s ustanoveními § 9 § a § 24 Zákona č. Likvidátor zajistí oznámení o zrušení společnosti a vstupu do likvidace v obchodním věstníku, a to nejméně dvakrát za sebou alespoň s dvoutýdenním odstupem. Také zveřejní výzvu pro věřitele, například zaměstnance či obchodní partnery, aby přihlásili své pohledávky.


V případě zrušení akciové společnosti bez likvidace dochází k převodu jmění na právního nástupce – jinou společnost. Zrušení akciové společnosti bez likvidace. Akcionář tak obdrží nové akcie. Pokud tyto poměry nejsou zvlášť upraveny ve společenské smlouvě, má každý ze společníků nárok na likvidační zůstatek podle svého obchodního podílu.


Likvidátor je povinen toto učinit bez zbytečného odkladu po zrušení společnosti spolu se zápisem osoby likvidátora. Po celou dobu likvidace pak společnost užívá firmu s dodatkem „v likvidaci“. Samotné likvidaci předchází zrušení společnosti , k němuž mohou přikročit jak společníci (dobrovolná likvidace ), tak jí může nařídit rejstříkový soud (nedobrovolná likvidace ). Před tím, než může dojít k zániku společnosti s ručením omezeným výmazem z obchodního rejstříku, je třeba, aby došlo k jejímu zrušení.


Bez předchozího zrušení společnosti tedy nemůže ani dojít k jejímu zániku jakožto právního subjektu – právnické osoby. Postup pro zrušení a zánik obchodní společnosti se podnikateli může hodit v případě, že je nucen ukončit své podnikání.

Existuje také moţnost zrušit společnost bez nutnosti likvidace , a to přechodem jejího jmění na jiného právního nástupce. Provedením řízené likvidace společnosti dojde k zákonnému zrušení firmy. Podle statistik všech podnikatelských subjektů krachuje do let od svého založení.


Pokud jste tedy jedněmi z nich, zdaleka v tom nejste sami. Ukončovaná společnost nemusí být nutně spojována s neúspěšným podnikáním, nebo neschopností dostát svým závazkům. Vzdělávací projekt JA Firma pomáhá mladým lidem získat praktické ekonomické vzdělání. Tomuto momentu předchází její zrušení s likvidací nebo bez likvidace. Zatímco v případě zrušení bez likvidace zaniká obchodní společnost a její práva a povinnosti (včetně přechodu zaměstnanců) přechází na právního nástupce, při zrušení s likvidací se obchodní společnost zruší bez právního nástupce.


Návrh na zápis podléhá poplatkové povinnosti 2. Kč, případně je možné provést zápis přímým zápisem prostřednictvím notáře. Další povinností likvidátora je navrhnout bez zbytečného odkladu po zrušení společnosti s likvidací zápis vstupu společnosti do likvidace a zápis osoby likvidátora do obchodního rejstříku. Důvody pro zrušení bez likvidace jsou tyto: Fúze – dojde ke sloučení několika společností.


Převod jmění na akcionáře – pokud některý z akcionářů vlastní devadesát a více procent akcií, je možné na něj převést veškeré jmění společnosti. Ten pak musí finančně vypořádat zbytek akcionářů.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky