středa 23. října 2019

Změna pracovní náplně

Takto vymezenou pracovní náplň může zaměstnavatel následně kdykoliv dle svých potřeb změnit. Proto podpisem pod určení pracovní náplně zaměstnanec nevyjadřuje svůj souhlas, ale pouze potvrzuje, že byl seznámen s obsahem pracovní náplně. Dotazy , Pracovní smlouva Zaměstnavatel chce, abych dělal něco, co nemám v náplni práce. Nové určení pracovní náplně v rámci sjednaného druhu práce nepředstavuje (nemůže představovat) změnu pracovní smlouvy v ujednání o druhu práce, na který byl zaměstnanec přijat.


V pracovní smlouvě sjednaný druh práce zpravidla vyžaduje bližší popis pracovních úkolů, který se nazývá pracovní náplní.

Při změně pracovní náplně zaměstnance, musí být upravena i jeho pracovní smlouva Dobrý den, pracuji ve firmě jako administrativní pracovník a nyní pro mne firma nemá využití. Jelikož se zabývá i prodejem, chtějí mě přeřadit na pozici prodavače. Pracovní náplň může doplňovat, měnit, ale vždy to musí být v rámci druhu práce sjednaného v pracovní smlouvě. Jiné by to bylo v případě, pokud by pracovní náplň byla součástí obsahu pracovní smlouvy, pak by se jakákoliv změna pracovní náplně musela znovu dohodnout. Pracovní poměr zanikne uplynutím doby, na kterou byl sjednán.


Vaše otázky na hledání práce a zaměstnání odpovídají pracovníci společnosti Aditus personální agentura. Pokud nebude změna pracovní smlouvy učiněna v písemné formě, je neplatná.

Smluvní strany vąak mohou tuto vadu dodatečně odstranit a změnu pracovní smlouvy sjednat písemně (§ 5NOZ). Jiná situace by nastala, pokud by změna pracovní náplně obnášela i změnu druhu práce, nebo pokud by náplň práce byla sjednána přímo ve smlouvě. Dodatek k pracovní smlouvě je už dvoustranný dokument, kterým se mění dříve domluvené podmínky. Jak asi všichni víme, nejpozději při nástupu do práce je nutné podepsat se zaměstnavatelem pracovní smlouvu, která musí podle zákona obsahovat nejméně den nástupu do práce, druh práce a místo výkonu práce. Sjednaný druh práce tak vymezuje hranice konkrétních pracovních činností, které smí zaměstnavatel po zaměstnanci vyžadovat.


Ke změně podmínek pracovní smlouvy zaměstnavatel zaměstnance donutit nemůže, změnu pracovní smlouvy připouští pouze v některých taxativně vyjmenovaných případech, když se jedná o převedení zaměstnance na jinou práci např. Ve Vašem případě má proto zaměstnavatel pravdu a změna pracovní náplně je pro Vás závazná, ovšem samozřejmě za předpokladu, že tato změna stále odpovídá sjednanému druhu práce v pracovní smlouvě. Záleží na tom, jak široce nebo úzce byla tato náležitost dohodnuta. Právo zaměstnavatele určovat, měnit nebo doplňovat pracovní náplň zaměstnance je ohraničeno rozsahem sjednaného druhu práce nebo sjednané funkce ( např. účetní) v pracovní smlouvě. Opět oboustranně potvrzenou.


Z ekonomických důvodů firma má výrazně méně finančních prostředků na stavby a tím méně práce pro nás technické dozory. Odkazy na další pracovně právní dotazy a odpovědi z této rubriky naleznete níže na této straně. Ke změně pracovní náplně v rámci sjednaného druhu práce (Nové) určení pracovní náplně v rámci sjednaného druhu práce nepředstavuje (nemůže představovat) změnu pracovní smlouvy v ujednání o druhu práce, na který byl zaměstnanec přijat. Pro jasnou odpověď na Vaši otázku by bylo potřeba vidět celý text Vaší pracovní smlouvy a popisu pracovního místa ( náplně práce).


Změna pracovní smlouvy. Obecně je možné říci, že změna náplně práce je změna pracovních smlouvy a musí být uzavřena za oboustranného souhlasu zaměstnance a zaměstnavatele.

Iuridicum Remedium, o. Profesionální právní pomoc při vstupu a setrvání na trhu práce shromáždilo nejčatější dotazy, se kterými se na nás naši klienti v oblasti pracovního práva obracejí. Na těchto stránkách Vám proto přinášíme odpovědi na tyto nejčastější dotazy spolu se vzory dopisů a podání, které mohou zaměstnanci při. Pokud ano, pak nemusí zaměstnanec dělat nic navíc. Jedním z důvodů pro jednostranné rozvázání (skončení) pracovního poměru výpovědí ze strany zaměstnavatele je nadbytečnost zaměstnance ve smyslu § písm.


Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď, stane-li se zaměstnanec nadbytečným vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného. Odpadnou-li důvody, pro které byl zaměstnanec převeden na jinou práci nebo byl přeložen do jiného místa, než bylo sjednáno, nebo uplynula-li doba, na kterou byla tato změna sjednána, zaměstnavatel je povinen zařadit zaměstnance podle pracovní smlouvy, nedohodne-li se s ním na změně pracovní smlouvy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky