středa 29. července 2015

Výpověď dohodou

Co když zaměstnavatel s dohodou nesouhlasí? K dohodě ho nemůžete nutit, stejně jako nemůže nutit on vás. Pokud nesouhlasí, nezbývá, než podat klasickou výpověď. Stačí se domluvit ústně?


Dohoda se vždy sepisuje písemně. Důvod rozvázání pracovního poměru není podstatnou náležitostí dohody.

Výjimkou je přípa kdy si zaměstnanec vyžádá, aby byl důvod rozvázání pracovního poměru uveden. Pojem výpověď dohodou používají zaměstnavatelé, když chtějí zaměstnance přimět k podepsání dohody o rozvázání pracovního poměru. Zaměstnanci si myslí, že musí tuto dohodu podepsat, což není pravda. Ve skutečnosti se připraví o nárok na odstupné a podporu v nezaměstnanosti.


Výpověď dohodou zdarma ke stažení. Vzor výpovědi z pracovního poměru dohodou poslouží všem zaměstnancům, kteří chtějí se svým zaměstnavatelem ukončit pracovní poměr dle Zákoníku práce. Pracovní poměr lze totiž ukončit buď jednostranným rozhodnutím (pak jde o výpověď ), nebo oboustrannou shodou (pak jde o dohodu).


Tento článek popisuje, jak podat výpověď dohodou.

Pro uvedení věcí na pravou míru – pojem „ výpověď dohodou “ není úplně správný, zákoník práce jej nezná. Samotné slovo výpověď znamená v justičním světě jednostranný úkon. Pokud řešíte, jak napsat výpověď ze strany zaměstnance, připravili jsme pro vás dokument výpověď dohodou vzor, kde najdete potřebné náležitosti. Dále se výpověď dohodou využívá i při ukončení pracovního poměru ze zdravotních důvodů.


V tomto případě můžete uvést rovnou jasně důvod ukončení pracovního. Ačkoli totiž právní řád takovou výpověď nezná, tak pokud ji dobrovolně podepíšete, bude její obsah platit. V případě výpovědi dohodou se mění výpovědní lhůta ze měsíců na sjednané datum.


Jak vychází z názvu, tato výpověď je postavená na vzájemné dohodě obou stran. Tak jako ostatní výpovědi musí být i tato zhotovena písemně. Tento druh výpovědi se používá mimo jiné v případě zdravotních důvodů. Musí být sjednána písemně. V případech, kdy zaměstnanci náleží odstupné (zrušení nebo přemístění zaměstnavatele, nadbytečnost zaměstnance, pracovní úraz, nemoc z povolání a expozice), musí být v dohodě uveden důvod ukončení.


Podle zákoníku práce můžeš jako zaměstnanec dát výpověď z jakéhokoli důvodu nebo i bez uvedení důvodu. Ve výpovědi proto nemusíš uvádět, proč hodláš ukončit svůj pracovní poměr (a to ani když by ho po tobě zaměstnavatel chtěl). Na rozdíl od dohody o ukončení pracovního poměru. Chcete-li ukončit pracovní poměr dohodou , napište zaměstnavateli žádost.


Nahlédněte na vzor žádosti o skončení pracovního poměru dohodou. Okamžitá výpověď dohodou je možná pouze když jedna strana má tak zasadni informace, že 2.

Ak chcete ukončiť pracovný pomer dohodou , napíšte zamestnávateľovi žiadosť. Druhou možností je uzavřít dohodu s bližším termínem rozvázání pracovního poměru, ale s tím musí zaměstnavatel souhlasit,“ říká Ondřej Preuss. Pracovní poměr standardně můžete ukončit výpovědí či dohodou , nikdy však ne současnou kombinací těchto dvou institutů dohromady. Nyní tedy k výpovědi ze strany zaměstnance.


Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď jen z důvodů, které jsou uvedené v zákoníku práce. Jak napsat výpověď dohodou – vzor zdarma ke stažení Níže najdete formulaci, kterou jsem úspěšně použil v praxi , pouze identifikační údaje jsou pozměněné. V tradičním textovém souboru Microsoft Word stáhnete stejný vzor TADY , samozřejmě zadarmo. Netrvá-li tak zaměstnavatel na dalším výkonu práce, platí, že jeho pracovní poměr skončil dohodou , byla-li dána neplatná výpověď , uplynutím výpovědní doby. Zejména zaměstnanci často používají pojem „ výpověď dohodou “, ovšem to je naprostý nesmysl.


Ten, kdo jej použije, má většinou na mysli dohodu o rozvázání pracovního poměru, anebo akceptování výpovědi z pracovního poměru druhou stranou. Nic takového jako výpověď dohodou neexistuje. Jan Beneš, odborník na pracovní právo.


Rozhodnutí, zda jde o vážné důvody nebo zda souhlasí se skutečností, však bude záležet na úřadu práce. To znamená, že předloženou výpověď jedné strany musí druhá strana akceptovat. Pokud by tomu tak nebylo, není možné dohodu o provedení práce vypovědět pouze jednostranně.


Tuto dohodu je možné měnit pouze písemnou dohodou smluvních stran. Tato dohoda představuje úplnou dohodu smluvních stran o předmětu této dohody a nahrazuje veškerá případná předchozí ujednání smluvních stran ohledně předmětu této dohody.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky