čtvrtek 29. ledna 2015

Hmotná odpovědnost vzor

Vzor dohody o hmotné odpovědnosti Poslední aktualizace: 3. Pokud zaměstnanec přichází do styku s hodnotami zaměstnavatele, které je povinen vyúčtovat, musí uzavřít dohodu, která bývá často podmínkou pro výkon některých práv. Pod pojmem hmotná odpovědnost se dle §2a násl. Za ty se považují například hotovost, ceniny, zboží nebo zásoby materiálu.


Dohoda o odpovědnosti může být uzavřena pouze se zaměstnance starším let, nicméně pokud má. Použijte, pokud zaměstnanec přichází do styku s penězi (např. vede pokladnu) nebo s jiným oběživem (zbožím). Pokud zaměstnanci svěřujete nějaké pracovní nástroje nebo jiné hodnotné věci v rámci jeho výkonu práce, použijte Dohodu o hmotné odpovědnost za svěřené věci. Touto dohodou přejímá zaměstnanec odpovědnost za svěřené hodnoty, to je za hotovost, zboží, ceniny, zásoby materiálu, nebo jiné hodnoty, jenž jsou předmětem obratu nebo oběhu, a které mu byly předány inventárním zápisem ze dne. Nejčastěji jsou to peníze, které jsou svěřeny pokladníkovi, ale také to bývají ceniny, zboží nebo zásoby materiálu.


Odkaz na vzor smlouvy k dispozici. Tato odpovědnost vzniká, prokáže-li zaměstnavatel, že uzavřel se zaměstnancem platnou dohodu o hmotné odpovědnosti a že na hotovosti. Dobrý den, odpověď zní ne - hmotná odpovědnost se na zboží převzaté od zákazníka z důvodu reklamace nevztahuje.


ZPr), nepochybně porušil svou povinnost při plnění pracovních úkolů, je nutné mu prokázat zavinění. Předmětem dohody o odpovědnosti je závazek zaměstnance, že přebírá odpovědnost za hodnoty, které mu zaměstnavatel svěří a které je zaměstnanec povinen vyúčtovat. Proto postačí, aby hodnoty, kterých se dohoda týká, v ní byly uvedeny obecně.


Podmínkou platnosti této dohody není ani uvedení funkce a pracoviště. Jedná o dohodu o hmotné zodpovědnosti, která je ve formátu. Hmotná odpovědnost vzor je k dispozici například zde! Dohodu je možné dále upravovat, poslouží vám k tomu program Word. Jedinou obranou proti vykázanému schodku je prokázat, že na něm zaměstnanec nemá žádnou vinu (např. v noci došlo prokazatelně k vyloupení třetí osobou).


Pokud dohodu uzavírá více zaměstnanců (např. celá směna), tak je zvýšená odpovědnost na vedoucím a jeho zástupci. Ti platí větší podíl na celkové škodě. Je na zaměstnanci, aby prokázal, že schodek při vyúčtování nezavinil.


Zákon proto stanoví, že hmotná odpovědnost musí mít písemnou podobu a lze ji uzavřít jen pro takové hodnoty, které jsou předmětem obratu nebo oběhu (hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu atd.). Pokud ji zaměstnavatel se zaměstnancem sjedná, zaměstnanec ručí nejenom do výše 5násobku své průměrné měsíční hrubé mzdy, ale bez omezení. Podepsání dohody: zvýšená odpovědnost.


V případě, že podepíšete dohodu o hmotné odpovědnosti nebo dohodu o odpovědnosti za ztrátu svěřených předmětů, bude se vás jako zaměstnance týkat zvýšená odpovědnost. Zdroj: Ministerstvo vnitra České republiky: Cestovní doklady. Odbor živnostenský a správních činností. O nový cestovní pas si můžete požádat kdekoli v ČR na obecních úřadech obcí s rozšířenou působností, podání není podmíněno místem trvalého pobytu. Byla-li s vámi uzavřena dohoda o odpovědnosti k ochraně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, za které se považují hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty,.


Odpovědnost za schodek – tzv. Poradna: Společná odpovědnost zaměstnanců za schodek Pracuji jako skladník ve skladu nářadí. Zaměstnanec je povinen nahradit škodu v plném rozsahu.


Před týdnem u nás proběhla inventura, při které se zjistilo, že nám ve skladu chybí nářadí za 10. Jsou to například hotovost, ceniny, zboží nebo zásoby materiálu. Odkazy na další pracovně právní dotazy a odpovědi z této rubriky naleznete níže na této straně.


Zmocní-li se třetí osoba protiprávně hodnot svěřených zaměstnanci k vyúčtování, nemá zavinění třetí osoby samo o sobě za následek zánik hmotné odpovědnosti zaměstnance.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky