pondělí 2. května 2016

Jak na datovou schránku

Jak zřídit datovou schránku. Jako fyzická osoba k tomu budete potřebovat jen občanský průkaz. Datovou schránku lze zřídit na pracovištích Czech Point.


Po ověření vašich osobních údajů a jejich zadání do systému bude odeslána žádost o zřízení datové schránky. Výhody datových schránek Detailní informace.

Vyzkoušejte si datovou schránku Detailní informace. S datovkou to jde jednoduše a on‑line! ZASTAVTE SE NA CZECH POINTU Většinou se nac. Poradíme vám jak a kde založit datovou schránku. Naučte se zřídit a ovládat datovou schránku.


Celý systém je jednoduchý, když víte jak na to. O datovou schránku mohou zažádat fyzické osoby, podnikající fyzické osoby a právnické osoby, které nejsou zapsány v obchodním rejstříku nebo nejsou zřízeny zákonem. Pokud máte datovou schránku zřízenou ze zákona, o její založení žádat nemusíte, bude vám založena automaticky.

Zřízení datové schránky je zdarma. Prostřednictvím agend ISDS na Czech POINTu lze na těchto kontaktních místech zajistit jak zřízení datové schránky, tak přidat pověřenou osobu, zneplatnit přístupové údaje, vygenerovat nové údaje či znepřístupnit datovou schránku. Na Czech POINTu není možné zjistit stav doručení přístupových údajů.


V seznamu držitelů datových schránek naleznete fyzické osoby, podnikající fyzické osoby, právnické osoby a orgány veřejné moci, které mají zřízenou a zpřístupněnou datovou schránku. Seznam držitelů datových schránek je zřízen na základě zákonného zmocnění uvedeného v § 14b zákona č. Jenže já mám datovou schránku , takže šetřím čas i peníze. Po vybrání adresáta (soudu) klikám na potvrzovací tlačítko a vytvářím novou datovou zprávu.


Datová zpráva obsahuje průvodní informace o odesílateli a příjemci a samozřejmě vložené dokumenty. Automaticky se vyplnil odesílatel (já) a příjemce (soud). V tomto videu vám ukážu na příkladu, jak vyplnit daňové přiznání OSVČ, která uplatňuje daň paušálem na stránkách daňového portálu a toto poté odeslat pomocí. Založit si datovou schránku pro podnikatele bylo nakonec jednodušší, než jsem čekal, a lituji, že jsem to neudělal dávno. Praze potřebuji mít akutně vyřízeno 1. Po uveřejnění komentáře na toto téma v minulém týdnu se na naši redakci začali čtenáři obracet s dotazy, jak se z povinné elektronické komunikace s finančním úřadem vyvázat – řada lidí si totiž datovou schránku zřídila ve víře, že se bez ní už brzy neobejdou.


A teď se jim zdá, že si na sebe zbytečně upletli bič. Datová schránka se stala pro mnoho lidí povinná, především pro podnikatele a právnické osoby, které ještě nejsou zapsány v obchodním rejstříku. Datovkou přijímá od orgánů veřejné moci, chcete-li státních institucí, vyrozumění, korespondenci do vlastních rukou, stejně jako odesílá žádosti, dopisy a formuláře.

Ale pokud ji nechcete používat, můžete si ji dočasně znepřístupnit (a později opět zpřístupnit) - stačí zajít na jakýkoliv CzechPoint. Podání i výpisy Datovku si jednoduše představte jako klasickou e-mailovou schránku. Způsoby, jak si založit datovou schránku , existují tři.


Prvním a nejjednodušším způsobem, jak si založit datovou schránku , je návštěva kontaktního místa veřejné správy - Czech POINT. Pobočky Czech POINTu se nachází téměř na každé poště a městském úřadě. Na jednom místě tak vyřídíte vše. JAK NA DATOVOU SCHRÁNKU.


A jak postupovat, jestliže dobrovolný držitel datové schránky již daňové přiznání podal v papírové podobě? Podejte přiznání raději ještě jednou elektronicky. Návo jak na to, najdete zde. Této povinnosti se však můžete zbavit.


A to tak, že si datovou schránku necháte znepřístupnit, neboli deaktivovat. Samozřejmě aplikace umožňuje jak odeslání vyplněného formuláře přes datovou schránku (není potřeba el. podpis) nebo pomocí elektronického podpisu, tak i vytištění vyplněného formuláře a jeho odevzdání na finanční úřad. Pro účely zasílání souhrnných hlášení jsem si založil datovou schránku.


Máte s tím zkušenosti? Právnické osoby, které jsou zapsané v obchodním rejstříku, mají datovou schránku zřízenou automaticky. V případě, že PO ještě zapsána není, je jí schránka zřízena bezodkladně poté, co ministerstvo obdrží informaci o zapsání PO do obchodního rejstříku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky