pondělí 23. května 2016

Dědictví podle nového občanského zákoníku

Podle dřívější právní úpravy v občanském zákoníku byl dědic povinen hradit zůstavitelovy dluhy pouze do výše nabytého dědictví. Předmětem dědictví se stávalo jen to, co dědicové museli nezbytně přihlásit do dědictví , jako například nemovitosti nebo vklady na účtech. Dědictví podle nového Občanského zákoníku Ve starověkém Římě platilo, že zemřít bez zanechání závěti je velká hanba pro zůstavitele i jeho rodinu.


Podle současného znění zákona má dědic povinnost uhradit zůstavitelovy dluhy pouze do výše nabytého dědictví. Od Nového roku budou přecházet dluhy na dědice v plném rozsahu.

V jistých případech zákon poskytne dědici ochranu prostřednictvím tzv. Podle nového Občanského zákoníku se lze dědictví i zřeknout, ještě za života zůstavitele. Lze tak učinit za úplatu nebo jiné protiplnění. Zřeknutí zejména připadá v úvahu, pokud je některý ze zákonných dědiců za života zůstavitele zvýhodněn, např.


Podle nového občanského zákoníku může zůstavitel závětí povolat vykonavatele závěti a případně určit, jaké má povinnosti a zda i jak bude odměňován. Zjistí-li soud při projednávání dědictví , že byl vykonavatel závěti povolán, vyrozumí ho o tom. Jestliže ale chcete své dědictví nějak upravit (odkázat ho například osobám, na které jinak zákon nemyslí), tak se vyplatí nechat si sepsat závěť.


Jak dědit z pohledu občanského zákoníka.

Mezi druhy posledního řízení patří dle nového občanského zákoníku závěť, dědická smlouva a dovětek. Takto je možné zříci se buďto celého dědictví , nebo pouze práva na povinný díl, což lze uskutečnit se zůstavitelem za jeho života prostřednictvím smlouvy. Právní jednání podle nového občanského zákoníku a jeho vady 13. Každý pozorný čtenář si jistě všiml, že nový občanský zákoník již nepoužívá po­jem právní úkon (§ současného občanského zákoníku , dále budeme používat zkratku ObčZ).


Dědická smlouva podle nového občanského zákoníku. Nicméně i tento smluvní dědic má právo po smrti zůstavitele odmítnout dědictví , smlouvou se. Reklamace podle nového občanského zákoníku Manželé Malinovi přijeli ze čtrnáctidenní dovolené z Chorvatska.


Po náročné a vyčerpávající cestě se pan Malina rozhodl konečně usadit v jeho pohodlném křesle a pustit si svůj oblíbený seriál, který po dobu dovolené neviděl. V očekávání vlastní nezpůsobilosti právně jednat totiž člověk nově bude moci projevit vůli, aby se určitá osoba stala jeho opat-rovníkem. Okruh potenciálních dědiců ze zákonné dědické posloupnosti podle nového českého občanského zákoníku Dne 1. Nová úprava přinesla mnoho důležitých změn v různých oblastech občanského práva, včetně práva dědického. Závěť jako pořízení pro případ smrti je institutem, který je českému právnímu řádu dobře známý.


Zásadní rozdíl mezi úpravou závětí podle starého občanského zákoníku platného do 31. Závěť už lze pořídit podle nového občanského zákoníku Podmínkou ale je, že dojde k úmrtí až po tomto datu. Pokud by pořizovatel závěti zemřel do účinnosti nového zákoníku , závěť sice i tak bude platná, ale k ustanovením vycházejícím z nového občanského zákoníku , která by odporovala dnešní právní úpravě, nebude možné přihlédnout. Naposledy jsme se zabývali tématem jak vydědit potomka podle nového občanského zákoníku.


Změna v dědickém zákonu však postihla i další oddíly jako například dědické skupiny.

Ty se v novém roce dočkají rozšíření. Konkurenční doložka je upravená především v § 3Zákoníku práce v platném znění, kde je stanoveno v odstavci uvedeného paragrafu „, byla-li sjednána konkurenční doložka,. Závěť podle nových pravidel můžete sepsat už teď.


Rozhodující ovšem bude, kdy zemřete.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky