pátek 24. ledna 2020

Zmena prijmeni po svatbe

Již máte po svatbě a zajímá vás, u kterých dokladů musíte provést výměnu a kde všude byste měli změny nahlásit? Pokud jednomu či oběma novomanželům zůstává jeho rodné příjmení, nemění se mu bydliště, žádné změny hlásit nemusí. Matrikářka vám po obřadu odstřihne levý dolní roh občanky (změníte-li bydliště, odstřihává pravý dolní roh). Od této chvíle jste povinni nechat si do deseti dní vystavit nový občanský průkaz.


Po obřadu vám bude odstřižen roh občanského průkazu a zároveň dostanete i dokla který potvrzuje, proč byl ustřižen. Na městském úřadě nebo na úřadě magistrátu si pak zažádáte o průkaz nový, o který musíte požádat do dnů od obdržení oddacího listu. Po svatbě musíme si pamatovat na potřebu změny údaje v dokladech. Kdy musí manželka změnit své příjmení? Všechno si dozvíte zde.


Ja dala prijmeni po chlapovi a doufam, ze na tu svatbu fakt dojde. U klasického znění bude příjmení po svatbě bez ová. Občas vznikají tvary, se kterými si ústa těžko poradí, přesto může být výhodou a to právě v zahraničí. V případě že, budete používat dvě příjmení po svatbě a chcete používat u obou nepřechýlený tvar, doporučujeme postup konzultovat s matrikářem předem.


Po svatbě, rozvodu i na přání. Změna křestního jména nebo příjmení. Na kolik změna jména přijde? Jaké jsou možnosti u dětí? A jak to bude se starými doklady – třeba diplomem ze školy?


Po tomto termínu se o fotografii nemusíte starat, ale správní poplatek má vzrůst na 2korun. A pokud je nositelka nového příjmení zároveň majitelka motorového vozidla, je potřeba požádat do pracovních dnů o evidování změn údajů v malém i velkém technickém průkazu , což vás přijde na korun za jeden úkon. Požádat o vydání nového občanského průkazu musíte do pracovních dnů po obdržení oddacího listu.


Změnu příjmení v řidičském průkazu jste povinni oznámit do pěti pracovních dnů ode dne, kdy ke změně došlo. Jak můžete jména kombinovat? Je pro dámy povinné přechylování? Jak se osvobodit od příjmení, které zbylo po rozvodu?


A jak se zbavit jména, které se vám prostě nelíbí? Nejčastěji se totiž kromě rodinného stavu změní i příjmení nevěsty. Jak asi většina ví, při svatbě se předkládá občanský průkaz snoubenců (a také samozřejmě svědků). Svědkům je navrácen v pořádku, snoubencům (budoucím manželům) je navrácen s ustřihnutým rohem a takovým zeleným dokumentem, který po určitý čas nahrazuje platný občanský průkaz.


Vlastní svatba, svatba dětí a rodičů Pracovní volno s náhradou mzdy se poskytne na dva dny na vlastní svatbu, z toho jeden den k účasti na svatebním obřadu. Platnost pasu po svatbě končí uplynutím tří měsíců ode dne změny příjmení. Po tuto dobu můžete například pro svatební cestu do zahraničí využít pas se starým příjmením. Za vydání nového cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a nosičem dat zaplatíte 6korun.


Do kdy a jakým způsobem mám nahlásit na VZP změna příjmení po svatbě? Nebo to udělá můj zaměstnavatel, když za mě zdravotní pojišťovně odvádí pojistné? Po nabytí právní moci rozhodnutí o změně jména, popřípadě jmen nebo příjmení je třeba požádat na základě nově vydaného matričního dokladu o vydání nového občanského průkazu, cestovního dokladu, průkazu o povolení k pobytu, průkazu žadatele o udělení azylu, průkazu o povolení k pobytu azylanta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky