pondělí 14. ledna 2019

Promlčecí lhůta dluhu

Desetiletá promlčecí lhůta se ovšem nevztahuje na úroky a pro ta opětující se plnění, které dospěly po uznání dluhu nebo po přiznání práva, což uplatní i pro promlčení v případě písemného uznání dluhu. Od promlčení je nutné důsledně odlišovat zánik práva neboli prekluzi. Promlčecí lhůta se určuje podle konkrétní situace ve vztahu dlužník – věřitel. Podle paragrafu 6občanského zákoníku promlčecí lhůta trvá tři roky. Jiná lhůta je podle stejného paragrafu 6u majetkového práva, které se promlčí nejpozději uplynutím deseti let ode dne, kdy dospělo.


Promlčení dluhu : Vymáhání po uplynutí promlčecí doby.

Pokud věřitel, u jehož pohledávky již vypršela promlčecí doba, podá žalobu k soudu, tento soud se jí bude zabývat stejně jako u dosud nepromlčeného dluhu. To že promlčecí doba již uplynula, bude zohledněno pouze v případě, že to bude požadovat dlužník. Pokud však není ochoten dostát svému dluhu , vymoci jej již nelze.


Jak je dlouhá promlčecí lhůta a od kdy se počítá? Obecná promlčecí lhůta je roky a běží od doby, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé, tedy od chvíle, kdy se o něm oprávněná osoba dozvěděla, či dozvědět měla a mohla. Spekulují totiž, že také u exekuce běží promlčecí lhůta , a že svůj dluh už v budoucnu hradit nebudou. Obecně činí promlčecí lhůta tři roky, zákon nicméně upravuje pro různé situace zvláštní promlčecí lhůty.


Nově si odchylnou promlčecí lhůtu mohou ujednat i strany. Občanský zákoník vymezuje situace, kdy se promlčecí lhůta staví, tj.

Pokud celá dlužná částka vznikla před lety, můžete se domáhat promlčení, jelikož promlčecí lhůta je v tomto případě roky (pozor, u operátorů bývá někdy zvykem uzavřít smlouvu podle obchodního zákoníku a promlčecí doba je pak roky). Běh promlčecí doby pozastaví například soudní řízení. Jestliže dlužník písemně svůj závazek uzná, začíná běžet nová čtyřletá promlčecí lhůta. Za uznání závazku se považuje i platba úroků. Dvouletá lhůta je rovněž u bezdůvodného obohacení.


Dokonce existuje promlčecí lhůty i jednoleté, které se týkají například práva z přepravy. Mohlo by se zdát, že neexistují promlčecí lhůty delší než tříleté, ovšem nikoliv. Určí-li však dlužník v uznání i dobu, do které splní, promlčí se právo za let od posledního dne určené doby (§ 6NOZ). Ve smlouvě si mohou dva živnostníci mezi sebou sjednat i delší promlčecí lhůtu počítanou ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé, nejdéle je možné sjednat patnáctiletou promlčecí lhůtu.


Subjektivní promlčecí lhůta je tříletá a běží ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé. Právo může být uplatněno poprvé, pokud se oprávněná osoba dozvěděla o okolnostech rozhodných pro počátek běhu promlčecí lhůty, anebo kdy se o nich dozvědět měla a mohla. Od doby právní moci rozsudku (nebo platebního rozkazu) je promlčecí lhůta na vymáhání prostřednictvím exekuce desetiletá.


Takže zda je nárok promlčený či nikoliv už musíte určit Vy podle doby, kdy mělo dojít k úhradě a odkdy bylo také možné soudní vymáhání nároku. Pokud si nepřebíráte svoji poštu, tak se o uznání dluhu u soudu ani nemusíte dozvědět a po dlouhé době vám na dveře přijde zabušit exekutor. Jedná-li se o právo vymahatelné u orgánu veřejné moci, počne promlčecí lhůta běžet ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé. Různé promlčecí lhůty. Zákonných promlčecích lhůt je celá řada.


Liší se promlčecí lhůta dle občanského zákoníku, obchodního zákoníku, u povinného pojistného nebo u daně.

Navíc běží u daní, sociální a zdravotního pojištění zvlášť lhůta pro předepsání dluhu a zvlášť pro vymáhání dluhu. Jak se počítá promlčecí lhůta u dluhu ? Dále zde naleznete další zajímavá související témata. U sociálního pojištění je však promlčecí lhůta ze zákona dokonce desetiletá.


Právo předepsat dlužné pojistné se tedy promlčuje za let ode dne splatnosti a byl-li proveden úkon ke zjištění výše pojistného nebo jeho vyměření, plyne nová promlčecí lhůta ode dne, kdy se o tom plátce pojistného dozvěděl.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky