čtvrtek 11. října 2018

Darovací smlouva na nemovitost

Předmětem darovací smlouvy je, stejně jako v právní úpravě starého občanského zákoníku, bezplatný převod vlastnického práva k věci z dárce na obdarovaného. V případě převodu věci zapsané do veřejného seznamu (například do katastru nemovitostí) se vyžaduje písemná forma. Darovací smlouva na byt.


Obsahuje vše, co darovací smlouva na nemovitost , ale s tím rozdílem, že se nejedná o dům či pozemek, ale byt v panelovém době nebo v bytovce. Jak má vypadat darovací smlouva na nemovitost ?

V případě, že získáte nebo hodláte přenechat nemovitost bezúplatně, doporučujeme sjednat darovací smlouvu, která vám i druhé straně může ušetřit spoustu komplikací a problémů. Náklady na převod vlastnického práva k nemovitosti při darování jsou ve srovnání s jinými způsoby převodu (např. koupě) tedy podstatně nižší. Pokud je předmětem daru nemovitost , musí být písemná a podpisy všech účastníků musí být na téže listině.


Hlavním rysem této smlouvy je, že darující věnuje dar obdarovanému bezplatně. Převod vlastnictví daru obdarovanému (v tomto případě nemovitosti) musí mít písemnou formu a účinky převodu. Závěrem je většinou také konstatováno, že je tato smlouva podkladem pro zápis vlastnického práva a služebnosti do katastru nemovitosti a na důkaz souhlasu s darovací smlouvou smluvní strany připojí své úředně ověřené podpisy. Podpisy je možné ověřit na České poště, u notáře, advokáta či obecním úřadu.


Smlouva zajišťující darování nemovitosti obdarovanému vyjde levně, nejsou s ní spojeny žádné daně, pokud darujete svému příbuznému a vše lze vyřídit rychle.

K přechodu vlastnictví k daru na obdarovaného dochází až převzetím daru (u nemovitostí vkladem do katastru nemovitostí). Každá darovací smlouva na nemovitost podléhá schválení katastrálního úřadu pro zápis vlastnického práva obdarovaného do katastru nemovitostí. Jaké jsou tyto náležitosti?


Možnost online konzultací, návod a upozornění. A zvládneme to online. Má-li darování bytu, domu, pozemku nebo garáže proběhnout ke spokojenosti dárce i obdarovaného, potřebujete především kvalitní darovací smlouvu. Připravíme ji pro vás do hodin, přičemž všechno zvládneme vyřídit online. Vyhněte se případným problémům a nechte si vyhotovit darovací smlouvu na nemovitost od profesionálů.


Chcete – li darovat nemovitost , potřebujete k tomu kvalitní smluvní dokumentaci. V darovací smlouvě by měla být uvedena všechna podstatná ujednání tak, aby smlouva mohla být platně uzavřena. Darujete auto, nemovitost , pozemek nebo jinou věc? Nastavte si tento vzor darovací smlouvy sestavený naším právním týmem na míru podle Vašich potřeb. Narozdíl od různých vzorů se smlouvou zpracovanou na míru od advokátní kanceláře neriskujete.


I tento akt je ale dobré, zejména u nemovitostí či dražších movitých věcí, ošetřit darovací smlouvou. Nejčastěji nemovitost prarodiče a rodiče věnují svým vno. V souvislosti s darováním nemovitostí může vyvstat celá řada právních otázek.


U darovací smlouvy je nutno vždy zvážit mj.

Rodiče se často rozhodnou věnovat svůj dům či byt dětem. ZDE je ke stažení nevyplněná – a ZDE vzorově vyplněná darovací smlouva. Byl zrovna na dovolené v České republice na dní, během kterých vše zařídili. Podepsali darovací smlouvu a podali návrh na vklad do katastru nemovitostí. Bohužel však chybička se vloudila a ve smlouvě se jim nepodařilo bytovou jednotka správně vymezit tak, aby to odpovídalo stavu zapsanému v katastru nemovitost.


Dárce může darovací smlouvou, buď bezplatně převést vlastnické právo k věci na obdarovaného, tak že zároveň dojde k předání daru, nebo se může zavázat (dát příslib) obdarovanému dar předat v budoucnu. Využívá se často v rodinných kruzích pro převedení movitého i nemovitého majetku. Tato darovací smlouva se vztahuje na darování nemovitosti, po menších úpravách však může být použita i jako darovací smlouva obecná.


Jedná se o nejdůležitější dokument celého darovacího procesu. Otázka vyřešení věcného břemene již byla popsána, ale to není zdaleka vše. Samotnou darovací smlouvu si může každý sepsat sám, ale je na zvážení, zda není lepší variantou si na tento úkon sjednat profesionála. Povinnost zaplatit darovací daň se nevztahuje na nejbližší členy rodiny dárce. Existují ale případy, kdy je nutné darovací daň zaplatit, a naopak, kdy je možné si odečíst dar z daní.


Vzor darovací smlouvy na nemovitost – jako ukázkový vzor jsme pro vás připravili darovací smlouvu na nemovitost s věcným břemenem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky